Als negenjarige  begon Saskia Meijs (Heerlen, 1977) op de altviool. De blokfluit en de viool sloeg zij voor het gemak maar over. Het was niet meteen liefde op het eerste gezicht, maar eerder een praktische overweging: op de viool was al beslag gelegd door haar zus en de piano was volgens haar pianospelende moeder niet handzaam. De harp was weliswaar ‘nóg onhandiger’ en op de dwarsfluit lag een familiair taboe. Op de Middelburgse muziekschool lag in het intrumentenhok, eenzaam achtergelaten, een altviool. Die moest het toen maar worden. De liefde groeide en Saskia en de altviool hebben elkaar niet meer losgelaten.

Naast de liefde voor muziek heeft Saskia altijd veel interesse in literatuur, theater en beeldende kunst en organiseren zat haar in het bloed. Op de middelbare school organiseerde zij, tot ontsteltenis van klasgenoten, dadaïstische-en middeleeuwse theateravonden en richtte zij de schoolkrant mede op. Na een jaar in dubio zowel aan het Conservatorium Utrecht te hebben gestudeerd, als ook Nederlandse literatuur aan de Universiteit van Amsterdam, besloot ze toch definitief te kiezen voor de muziek. Voor even dan.

Aan het Conservatorium van Amsterdam had zij les van o.a. Esther Apituley (altviool) en Ernst Glerum (improvisatie). In 2001 was zij één jaar als Erasmus-student verbonden aan de Hochschule der Künste in Berlin bij Prof. Dr. Hartmut Rohde. Na het behalen van haar Masterdiploma (2005), heeft zij zich met haar altviool in veel verschillende genres, stijlen, bands, ensembles en theatergroepen begeven om een muzikale wereld te verkennen die door minder formaliteiten en conventies wordt omgeven dan de ‘puur klassieke’. In 2007 won zij met haar groep Villa Sonora de prestigieuze Jur Naessens Muziekprijs voor het maken en ten uitvoer brengen van vernieuwende muziek in de meest originele podiumpresentatie.

Muziek, beeldende kunst en  literatuur komen uiteindelijk toch weer samen. Sinds 2008 vormt zij samen met beeldend kunstenaar/ videast Martijn Grootendorst de groep Barockpuppies. Samen bedenken, maken en organiseren zij voorstellingen met beeld (video) en muziek (altviool) in de basis rondom een thema en in samenwerking met kunstenaars uit verschillende disciplines; musici, dichters, acteurs, filosofen en dansers.

In 2013 maakte Saskia haar eerste solo cd onder de naam Video Viola. In het gelijknamige duo project met Martijn Grootendorst wordt de altviool als veelzijdig solo instrument ten tonele gevoerd en door de video letterlijk in een nieuw licht gezet. Verschillende bevriende componisten schreven hiervoor nieuwe composities, waarin veel ruimte is voor eigen interpretatie en improvisatie. Composities van Martin Fondse, Ernst Reijseger, Maurice Horsthuis, Job Chajes en haarzelf staan op deze veelzijdige cd.

Samen met componist en multi-instrumentalist Harry de Wit werkt Saskia regelmatig samen voor het maken en opnemen van theater-en filmmuziek, o.a. voor de nieuwste film van Marjoleine Boonstra The Miracle of the little Prince.

Saskia is vast onderdeel van De Kift en House of Cosy Cushions. Daarnaast werkt zij op regelmatige basis samen met Theatergroep Flintcomponist Harry de Wit en Max Tak.

Haar muzikale voorkeur gaat niet zozeer uit naar één bepaalde stijl, als wel naar één instrument: de altviool.

Naast haar muzikale activiteiten werkt zij als artistiek leider bij het Concertgemaal en interim-zakelijk leider van De Kift. Op projectbasis is zij werkzaam als programmamaker bij Theater de Roode Bioscoop. Bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst was zij twee jaar werkzaam als adviseur muziek-en muziektheater.